Ny heta trender

Inom tekniken finns det nya och spännande trender på gång. Det är alltid lika roligt när det kommer ny teknik som inte är alls likt något annat som har funnits sedan tidigare. Men det sker ständigt och jämt ny utveckling inom tekniken, både på gott och ont. Sedan är det naturligtvis upp till var och en att avgöra om det är någon tekniktrend som man vill haka på eller inte.

Tekniktrender

Här kommer några av de tekniktrender som har blivit presenterade. Vem vet, kanske blir det du som vill testa tekniken en dag.

  • Blockkedjor – Det har blivit allt vanligare att personer har börjat att använda sig av bitcoin som är en kryptovaluta som är digital. Tekniken för att genomföra blockkedjor, som i sin tur innebär att de enstaka betalningar som är digitala blir verifierade av dem som finns i det speciella nätverket för just den valutan. Detta gör det möjligt att inte institutioner och banker behöver blandas in i transaktionerna. Dessa blockkedjor kan även användas inom andra områden där ett dokument eller produkt behöver kunna härledas från en kedja som är transparent och framför allt säker, vilket gör att det är ytterst svårt att manipulera med.
  • Förarlösa fordon – Under det senaste årtiondena har det utvecklas fordon som är helt och hållet förarlösa. Nu har dessa fordon även börjat användas och körs även i Sverige. Det är Volvo Cars i Göteborg som har ett projekt på gång som heter ”Drive Me”. Detta projekt har gjort att privatpersoner har kunnat åka med bilar som är självkörande på olika sträckor inom Göteborgs stad. Dessutom under detta år har även förarösa vagnar till tunnelbanan i Stockholm börjat användas, men har inte än så länge körts utan tågförare.
  • 5G – Den nya mobilnätsstandarden kommer att bli 5G under 2020. Tävlingen pågår för fulla muggar om vem som blir de första mobil- och telekomjättarna i världen som kommer att bli först. Redan under 2018 kommer det genomföras 5G-tester i stor skala. Vilket blir startskotten för nya samarbeten i olika konstellationer. Eriksson har på en mässa i Las Vegas visat upp deras nya 5G-teknik. Dessutom kommer Eriksson samarbeta med amerikanska företagen AT&T och Qualcomm för att gör 5G-tester i Amerika under hösten.
  • Ai – Google har skapat sin egen ai (artificiell intelligens) som kallas för Alpha Go och ai:n slog världsmästaren i brädspelet Go. Detta ses som ett mycket viktigt och stort genombrott för maskinlärning och ai. Ai tekniken har börjat att användas i förarlösa och autonoma fordon, men även inom sjukvården finns ai som ett stöd för att kunna göra bättre diagnoser och läkarbehandlingar. De svenska företagen Aifloo och Lytics är några av de företagen som använder sig av ai-tekniken.

Även inom områden som kvantdatorer, elfordon, edge computing, koldioxiderna flyttas, stora och små energi lager, VR och AR har det gjorts framsteg. Dessa var bara några av de nya spännande tekniska trenderna som finns redan eller kommer inom en snar framtid som har utvecklats för oss alla runt om i världen.