Nya innovationer inom tekniken

Varje år presenterar IBM en så kallad ”The 5 in 5” prognos, där de siar om kommande innovationer inom tekniken som på ett eller annat sätt kommer påverka folks sätt att leva, arbeta och spela inom de kommande åren. Denna prognos har blivit framtagen av IBM:s egna ingenjörer, biologer, läkare och matematiker som finns i olika laboratorier som sysslar med forskning världen runt. Vissa av dessa tekniska lösningar har redan gjort intåg och finns på vissa tekniska prylar redan, men genomgår ständigt nya förbättringar.

Tekniska innovationer

De fem tekniska innovationer som IBM tror på och kommer förbättra det vardagliga livet för många, är:

  • Touch – Du har säkert hört talas om mobiler med touch-skärm för att du ska kunna få exempelvis en bättre spelupplevelse. Med denna typen av touch innebär att du ska ha möjligheten att kunna ta och känna på saker via din mobil. Detta är fullt genomförbart då det har utvecklas ett program som har en infraröd och taktil teknik, som kommer ge dig en känsla av att du tar på en produkt. Du kommer genom denna teknik känna olika typer av struktur och texturer, genom att du drar ditt finger över produktbilden på mobilskärmen. Detta är prefekt för detaljhandeln!
  • Sight – Innebär att teknik har utvecklats så pass mycket så att det har samma ”syn” som ett mänskligt öga. Vilket gör att systemet kan tolka olika bilder, precis som vi människor skulle göra. Denna teknik passar bra för trafikövervakning, för att tolka medicinska bilder och fotografier på nätet.
  • Hearing – Datorer kan höra sådant som är viktigt att höra såsom vibrationer, ljudtryck och ljudvågor med olika frekvenser, då tekniken kommer att känna igen ljud och för att sedan användas till att förutsäga om det är jordskred på gång eller ett träd är på väg att falla. Dessutom kommer denna teknik användas av småbarnsföräldrar som då översätter barnets ”bebisprat” och indikerar om babyn är trött, hungrig eller har ont.
  • Taste – Smaklökar som är digitala som kommer hjälpa till oss människor att äta på ett smartare sätt. Sådan teknik ser till att det som är både gott och framför allt hälsosamt går ihop i ett nytt datorsystem som har tagits fram för att vara kreativt. Tekniken kan uppleva smak och kan avgöra vilken kemiskt struktur som maten har och varför vi människor tycker om det. Detta gör hälsosam mat kommer att blir mer tilltalande, men också överraskande kombinationer på mat som du aldrig skulle smakat annars.
  • Smell – Att mobilen kan känna lukt och gör analyser av din andedräkt och på så vis via din utandningslukt kan avgöra om du kanske är på väg att bli sjuk. Dessutom kan denna teknik användas i stadsmiljö för att kunna varna om det kommer farliga kemikalier i luften eller göra en analys av marker för att se vilken gröda som passar bäst. Detta enkla och smidiga system av sensorer kan mäta ner till endast en molekyl.

Dessa nya tekniska innovationer kommer verkligen förändra människors syn på sin omgivning och kan på så vis påverka den till att bli bättre för var och en.