Succéfulla svenska startups

Enligt den svenska tidningen Veckans Affärer (VA) så finns det många startups-företag i Sverige som har blivit riktiga succéer och då inte bara i Sverige utan också världen över. Men det är inte den enda tidningen som har artiklar om olika startups-företag, utan du hittar dessa artiklar lite varstans på nätet.

Intressanta artiklar

I VA hittar du ett flertal intressanta artiklar om startups och här kommer en lista på några av dessa som du kanske tycker är spännande och vill läsa mer om, om du skulle vilja det eller om du hellre vill ta del av artiklar från annat håll går det minst lika bra.

  • Spotify – var ett startup-företag för snart tio år sedan och gör att du kan lyssna på musik gratis i din mobila enhet, genom att ladda ner musiken från andra användare av Spotify. Men var från början enbart för datorer, men ändrades även till mobiler när marknaden blev större för mobila enheter. Men det var inte givet att Spotify skulle bli en sådan succé från början, då de fick en del negativ respons, men det ändrade sig ganska snabbt. Numera finns det knappast någon som inte har kommit i kontakt med Spotify någon gång.
  • Ester Beds – som har revolutionerat i sängkammare världen över, då deras affärsidé att enbart sälja madrasser och sängar online. Då helt utan fraktkostnader och är inte kunden inte nöjd kan denna skicka tillbaka sin säng, så länge det sker senast 100 dagar efter kunden har tagit emot sängen. Sängarna kommer i smidiga och platta paket, vilket har underlättat att Ester Beds har blivit en sådan succé. Dessutom säljer företaget bara en modell av en säng, men som kommer i varierande storlekar.
  • Kry – som fungerar som en vårdcentral som är digital videotjänst och har siktet inställt för de personer som behöver uppsöka primärvården. Som patient kan du bli bland annat erbjuden att ta prover och få psykologisk hjälp. Du kan dessutom använda ditt högkostnadsskydd. Det är Johannes Schild som ligger bakom Kry och påstod att nio av tio vårdärenden kan skötas via ett videosamtal. Detta tog han fasta på 2015 och företaget har 150 läkare som är legitimerade och 100 anställda, samt hundratusentals Kry-användare. Tanken är att sprida Kry och revolutionera vården världen över och det står till och med investerare på kö.
  • Einride – som har skapat en förarlös lastbil T-pod under 2016 och den drivs av batterier. T-poden kan köra upp till 20 mil på en enda laddning och lasta 15 lastpallar. Lastbilen har ingen förarhytt eller fönster och konkurrerar verkligen med Teslas lastbil, Tesla Semi, som har visats upp i slutet av förra året. Einride har nyligen fått ett kontrakt med Lidl och ska transportera deras varor i Sverige. De har planer på till en början köra sträckan Helsingborg och Göteborg senast 2020 och beräknar att T-pods ska sköta drygt 20 % av transporterna i Sverige 2035.

Dessa var bara ett axplock av de artiklar som du kan hitta om succéfulla startups-företag i Sverige. Vem vet, du kanske har en bra affärsidé och skapar själv ett startup-företag inom sinom tid.