Tekniken i framtiden i Norden

Under år 2020 har Telia beräknats att telekom- och IT-marknaden kommer att omsättningen i Norden kommer ligger runt 110 miljarder kronor. Det är lätt att tro och tänka sig att uppkopplade tekniska prylar, IoT (Internet of Things), då är det inte bara om mobiler, surfplattor och datorer vi pratar om, utan det är andra manicker som kommunicerar som kommer finnas över 150 miljoner av dessa prylar innan år 2020 i de nordiska länderna. Det kommer vara saker så som:

  • Prylar som gör ditt hem säkrare
  • Fordon
  • Kameror som används för övervakning
  • Sensorer
  • Sjukvårdsutrustning
  • Plus massor av annat…

Stridsropet

I branschen telekom- och IT har deras stridsrop varit under tidigare åren varit: ”Allt som kan vara uppkopplat kommer att bli uppkopplat”. Men de som är utanför branschen håller inte riktigt med, eftersom de nya manicker som har tagit fram under den senaste tiden kan bli avlyssnade, kapade och framför allt hackade. För det är ju så att risken blir att teknikföretag i framtiden vill tjäna så mycket pengar som möjligt och då blir det säkerheten för kunderna som prioriteras bort.

Säkerhet

Framtiden och nästa generations av internet kommer ställa och ha likadan krav på utövarna som det nuvarande och vanliga nätet. Därför bör du som kunde, oberoende i förhållande till att du har ett företag eller är en vanlig konsument, ta dig en extra titt på säkerheten.

Då det gäller att tänka på säkerheten när det till exempel handlar om olika typer av funktioner inom sjukvården eller annan känslig bransch, eller uppkopplingar av fordon av olika slag. Det gäller inte bara olika tekniska manicker, utan även alla datortrafik som sker över nätet som samlas in. För det har visat sig att ju mer prylar som är uppkopplad, ju sårbarare blir samhället.

Därför bör du som konsument tänka ett par gånger extra på vad du har för säkerhet för dina prylar och manicker för att skydda dig så mycket som möjligt.

Läs det finstilta

Innan du laddar ner en app eller liknande så glöm inte bort att läsa genom det finstilta väldigt noga. Eftersom det är väldigt lätt att du kanske går med på något som du inte alls vill. För det kan röra sig om att till exempel att tillverkaren får tillgång till all data så som exempelvis bilder och text, som kommer användas via deras app, manick eller pryl som är uppkopplad till nätet. Dessutom bör tillverkare bli duktigare på att förtydliga all information vad de kommer att använda av datan som de tar del av i och med du blir kund hos dem.

Sammanfattning

Det är inte så långt kvar till år 2020 och vi som bor i Norden får vänta och se vad telekom- och IT-branschen kommer erbjuda för fascinerande teknikprylar och manicker som vi inte kan klara oss utan. Men en sak som är säker och det är att det gäller inte att glömma bort säkerheten för din personliga del. Det gäller se till att ha ett fullgott skydd för att hindra intrång och missbruk av den data som du använder dig av via internet.